28/02/2016

"Anna kaelas"


Anton Tšehhov 
"Anna kaelas" 
Kogumikust "Novelle ja jutustusi".
Eesti Riiklik Kirjastus. Tallinn 1952.
Tõlkinud V. Linask.

Modest Alekseitš, 52aastane "keskmist kasvu ametnik, kaunis tüse, lihav, täissöönud, pika põskhabemega ning ilma vurrudeta ja tema raseeritud, ümmargune, teravalt piiritletud lõug sarnanes jalakannaga", ütles pärast laulatust rongis sõites oma noorele naisele Annale, et ei saa meelde tuletamata jätta üht juhtumit:

"Viis aastat tagasi, kui Kossorotov sai püha Anna teise järgu ordeni ja tuli tänu avaldama, lausus tema hiilgus nõnda: "Tähendab, teil on nüüd kolm Annat: üks nööpaugus, kaks kaelas." Peab aga ütlema, et sel ajal oli Kossorotovi juurde parajasti tagasi tulnud tema riiakas ning kergemeelne naine, kelle nimi oli Anna. Loodan, et kui mina teise järgu Anna saan, siis tema hiilgusel ei saa olema põhjust mulle sedasama öelda." 

18aastane Anna mõtleb oma elust, sellest, kuidas pärast ema surma hakkas ta õpetajast isa jooma ning jäi koos vendadega suurde puudusesse. Aga jõukal abielumehel on pangas umbes sada tuhat ja on olemas ka rendile antud pärusmõis.

Anna lootis isa abistada, aga abielumees pani ta kiirelt paika. Isegi teatris, vaheaegadel, ei laskinud ta noort naist sammugi võrra eemale ja õpetas talle lakkamatult, kuidas ta peab istuma ja astuma, keda teretama, ja kuidas teretama, et mitte solvata kasulikke isikuid.

Anna harjus rikkusega, "vana mehe juuresolek ei alanda teda põrmugi, vaid, vastupidi, vajutab talle pikantse salapärasuse pitseri, mis meestele nii väga meeldib." Ta õppis ka oma abikaasasse suhtuma kui tolvanisse. Vennad aga jäid, endiselt vaestena, hoolitsema isa eest...

Nii lihtne see 1895. a kirjutatud lugu oligi, aga mulle tüdrukutirtsuna millegipärast väga meeldis. Küllap aitas sellele meeldimisele kaasa 1954. a tehtud samanimeline film (rež Isidor Annenski), milles olid tegelastel kaunid kostüümid, Anna oli oma balliriietuses väga kaunis ja Alla Larionova (pildil),  tollane tuntud filminäitlejanna, mängis teda hästi. 1957. a sai film "Anna kaelas" Itaalias rahvusvahelisel filmifestivalil Kuldse Oliivioksa auhinna.

 

Huvitav oli see, et tuntud nõukogude filmirežissööridele (Mihhail Romm jt) Annenski film ei meeldinud. Nad süüdistasid teda, et Anna languse asemel näitas ta filmis Anna triumfi, mille Alla Larionova hästi välja kandis.

А. П. Чехов "Анна на шее" (1895).

No comments:

Post a Comment