13/08/2015

"Metsamajakesed"


Vitali Bianki
"Metsamajakesed"
Eesti Riiklik Kirjastus. 1955.
Illustreerinud A. Lindeberg.
Tõlkija nime raamatus pole.

See eelkooliealistele lastele mõeldud raamatuke oli väga ilusate piltidega. Kõige rohkem meeldis mulle see, kus peoleo oma korvitaolise pesa juures oli. Illustreerijast kirjutan allpool veidi rohkem, aga minu meelest on üsna tõenäoliselt tegemist praegu Soomes ühe populaarsema illustraatoriga.

Bianki "Metsamajakesed" on südamlik unejutt lastele.

Üks väike kaldapääsuke pages lõopistriku eest ja ei osanud koju tagasi minna. Ta küsis öömaja väikerüüdilt, meikalt, peoleolt, lehelinnult, tuttpütilt ja lõpuks oravalt. Kõik peale orava olid lahkelt nõus pääsukesele ulualust andma, aga ühegi linnu pesa ei meeldinud talle.




Orav aga oli pääsukese meelest suisa peletis, kes käratas: "Mis ajast saadik käivad linnud öösiti koputamas ja oravate juures öömaja tahtmas?"

Lõpp hea, kõik hea. Kodus "ootas teda juba ammugi ema.
Magusasti magas sel ööl väike väsinud kaldapääsuke oma kodus rohukõrtest, hobusekarvadest ja sulgedest valmistatud pehmes soojas voodikeses..."

* Vitali Bianki (30. jaanuar/11. veebruar 1894 - 10. juuni 1959) oli vene laste- ja noorsookirjanik.Tema isa oli Vene Teaduste Akadeemia zooloogiamuuseumi ornitoloog, üks esiisadest aga ooperilaulja.  Isalt olevatki ta looduse kohta kõige rohkem õppinud.

Eesti keelde on temalt tõlgitud kümmekond raamatukest, viimati minu teadmist mööda "Metsauudised" 1964.a. Seda pole palju, arvestades, et Vitali Bianki kirjutas ligi 300 jutustust, muinasjuttu jms, andis välja 120 lasteraamatut, mida agarasti loeti algklassides ja lasteaedades. Enamasti kirjutas ta loodusest ja loomadest.

* A. Lindebergi nime taga peitub tõenäoliselt soomerootsi päritoluga kunstnik Aleksander Lindeberg (1917- ), kes sündis Venemaal Rostovis, seejärel on elanud koos perega Soomes, Saksamaal, Eestis, Karjalas Viiburis ja siis uuesti Soomes.  Soomes on ta kaks korda saanud oma illustratsioonide eest Rudolf Koivu auhinna, millele 2005. a lisandus elutöö eest esimene Kieku-auhind.

Täiendus: Aleksander Lindeberg (12. mai 1917 - 8. detsember 2015).

Виталий Бианки "Лесные домишки" (1952).

No comments:

Post a Comment