21/05/2013

"Tütarlaps linnast"


Ljubov Voronkova
"Tütarlaps linnast"

"Ilukirjandus ja Kunst", Tallinn, 1949.
Tõlkinud Arnold Tulik.
Kaanepilt: Evald Okas.

"Kui imelik! Võõras naine hüüab teda tütreks. Tähendab, Valentinkagi peab teda emaks nimetama?
Valentinka puhastas kuumi kartuleid, kõrvetas sõrmi, ise aga silmitses alatasa perenaist. Kõhn naine, siledate heleruugete juustega. Ta laubal on kolm kortsu. Läbi punakate ripsmete vaatavad lõbusalt heledad sinised silmad. Võib-olla on ta hea... Ainult ta ei sarnane sugugi, mitte sugugi Valentinka noore, mustajuukselise emaga.
"Ema! Emake!..."

"Suurel praepannil lebas esimene lõoke. Tõsi küll, sel oli linnuga väga vähe sarnasust. Saba keerdus tal kringlina, tiibade asemel oli kaks sarvekest, silmade asemel kaks kuivatatud sõstramarja, nokka aga polnud üldsegi. Ja siiski oli see lõoke."

"Aga... kui Valentinka murrab kogu selle sina maha, jääb metsalagendik tühjaks, sasituks ja pimedaks. Ei! Las õitsevad! Siin, metsas on nad palju ilusamad! Ainult natukese, väikese kimbu võtab ta siit, seda pole põrmugi märgata!"


* Ljubov Voronkova (17. sept 1906 - 20. jaan 1976) oli nõukogude lastekirjanik, paljude raamatute autor. "Tütarlaps linnast" on kirjutatud 1943. a ja kuigi jutt on valusatest, veel kestva sõjaga seotud sündmustest ja suhtumistest, on see südamlik, soe ja hingeminev raamat suure pere laste elust ja uustulnuka kohanemisraskustest. Mina sain selle raamatu endale umbes 1954. a.

Любовь Воронкова "Девочка из города" (1943).

No comments:

Post a Comment