30/05/2013

"Kuuenda klassi aare"


Gunārs Cīrulis, Anatols Imermanis
"Kuuenda klassi aare"

Eesti Riiklik Kirjastus, 1957.
Tõlkinud Agnes Kerge.
Illustreerinud A. Mitt.

Väga hea hooga kirjutatud raamat, mis kohe mu üheks lemmikuks sai. Ma ei mäleta, kas kogusin marke juba enne selle lugemist, aga pärast küll kindlasti ja kaua. Seikluslik, kuigi jutt on kahe kooli pioneeride margikogumisvõistlusest, kooli- ja pereelust.

Peategelased jäid kohe meelde ja olid üsna selgelt tuntavad tüüpidena ka mu oma koolis.

Peeter, kes oli kõige targem õpilane klassis ja muidugi rühmanõukogu esimees. Anna Koškina ehk Anna Kella, kes oli igal pool, kus midagi juhtub, ja tänu kellele juhtus palju. Roman Jeekabson, tuntud kirjaniku poeg, kelle isal polnud ilmaski aega. Maia, kes oli klassi kõige silmapaistvam tüdruk, ja Indulis, kellel oli alati oma arvamus. Ning väikesekasvuline Jaanis, kes suure vahetunni ajal sõi alati kaks portsjonit toitu ära, sest tahtis kasvada niisama suureks nagu geograafia õpetaja.

Ja kui nad siis kõik marke koguma hakkasid... Ja mida kõike siis juhtuma hakkas... Ja mida kõike nad teada said...

Põnevust kuhjaga ning selle sisse hästi sulatatud filateelia alustõed ning võimalused margikogumisega oma maailma rikastada.

Igatahes on tegu raamatuga, mis ei tohiks puududa ühegi end austava filatelisti raamatukogust (nagu ka üks teine margikogumise seiklus hilisemast ajast, poola kirjaniku Andrzej Piwowarczyki krimka "Lahtine aken", mis Aleksander Kurtna tõlkes ilmus 1973. a sarjas Mirabilia).

"Kõik küsimused on juba otsustatud, kuid ägedad vaidlused jätkuvad veel trepil, riidehoius ja eeskojas. Need ei lõpeks veel niipea, kui kooli valvur, vana Lielbiksis, ei segaks vahele.
"Kas te tahate ööseks siia jääda, skandalistid?!" ütleb ta tehtud karmusega.
"Me pole skandalistid, vaid filatelistid, seltsimees Lielbiksis," vastab Peeter uhkelt.
"Üks kama kõik. Aga nüüd, marss, koju!""


* Raamatu autoriteks on kaanel ja tiitellehel küll kirjutatud G.  Cīrul ja A. Imerman, kuid tegu on ikka Gunārs Cīrulisega (sünd Gabriels Civjans või Gabriel Ziwian; 8. oktoober 1923 - 25. oktoober 2002), kes oli juudi päritolu läti kirjanik ja kelle kaasautoriks mitme raamatu puhul oli Anatols Imermanis.

Gunārs Cīrulis, Antols Imermanis "Sestās klases dārgums" (1955).

No comments:

Post a Comment